Andemeningen med Nonviolent Communication

Andemeningen

Ett nytt häfte av Marshall Rosenberg har publicerats av Friare Liv. Jag måste erkänna att jag kände mig lite nervös första gången jag såg häftet. Häftet ser så… andligt ut, och uppväxt i en ateistisk kultur har jag haft svårt med begreppet andlighet. För mig har andlighet varit starkt förknippat med religion och dogmer. Därför är det befriande att läsa Marshalls syn på andlighet. Det jag fastnar mest för är att han beskriver andlighet som något han upplever när han har kontakt med människor på ett speciellt sätt. Jag gillar också hans beskrivning av att den värld han vill leva i kommer att kräva omfattande sociala förändringar, vilket bygger på en annan andlighet än den som lett oss till den nuvarande situationen. I häftet blir jag också påmind om att inte göra något som inte är roligt, det vill säga att göra saker som bidrar till livet. Då kan även hårt arbete ses som en lek. Det är en utmanande tanke i en värld som till mångt och mycket bygger på plikt och skyldigheter samt straff och belöningar. Ett häfte att inspireras av – och som kanske kan avlägsna en och annan skygglapp.

Häftet kan beställas i Friare Livs webbutik.

Det här inlägget postades i Nonviolent Communication.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.