Är du känslig?

Häromdagen lyssnade jag på på ett avsnitt av the Daily Evolver. I början av podden berättar Jeff Salzman om en fråga i en vett och etikett-kolumn. Det är en tonårspojke som kallar sin bror adopterad. Brodern blir sårad och vill ha en ursäkt. Brevskrivaren vill inte be om ursäkt eftersom det han sagt är sant; hans bror är ju adopterad, det är bara fakta och inget att be om ursäkt för. Du kan lyssna på vad han fick för svar här (alldeles i början).

Det påminner mig om något som titt som tätt dyker upp runt mig. Uttalanden om att vissa människor är så känsliga nuförtiden. Att de inte tål skoj. Att vi lever i en kränkthetskultur.

För mig handlar det här om förmågan att ta perspektiv. Jag kanske säger något som någon annan tar illa upp av. I denna stund har jag ett val. Jag kan välja att tycka den andra är känslig och uttrycka det på ett direkt eller indirekt sätt. Eller så säger jag förlåt, men tänker fortfarande att den andra är känslig (och tro mig, de flesta kommer ana våra tankar, även om vi inte uttrycker dem med ord).

Jag kan också välja att ta den andra personens perspektiv. Jag kan han insikten att andra människor inte är som jag. Om jag inte tar illa vid mig av när någon säger något kanske andra gör det. Och tvärt om. Vi reagerar olika på vår omgivning

Om jag är mottagare av ett budskap jag inte gillar har jag också ett val. Jag kan välja att ta det personligt och bli arg eller ledsen. Jag kan också välja att inte vara en soptunna för andras bedömningar.

På det här området vill jag både öka mina förmåga och hjälpa andra att utvecklas. Dels vill jag att vi ökar vår förmåga att tolka kroppens signaler. Jag vill utveckla min kapacitet att känna mina känslor oavsett om det är känslor jag njuter av eller känslor som förorsakar obehag. Känslorna är som en skattkarta till mina behov. Om kartan är högupplöst (=jag kan identifiera och sätta ord på en stor andel känslor) har jag lättare att hitta mina behov och välja att agera på sätt som jag mår bra av. Jag vill också att vi tränar på att bli mer robusta. Att vi agerar och väljer vad vi vill ägna våra handlingar och vår uppmärksamhet åt oavsett vad andra säger till oss. Om vi reagerar på vad andra gör, kan andra lätt manipulera oss och vi blir offer för deras handlingar.

För mig är NVC ett stort stöd i att öka min förmåga till både mer känslighet och till att bli mer robust. Om du också vill träna på detta föreslår jag att du tittar på mina föreläsningar och kurser.

Det här inlägget postades i Nonviolent Communication. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.