Går det att vrida klockan tillbaka?

Integral Theory

I den senaste podcasten av the Daily Evolver samtalar Stephen Harper med Jeff Salzman. Samtalet kan ses som en introduktion till Integral Theory, speciellt till den del som handlar om hur enskilda människor och grupper utvecklas genom olika stadier. Integral Theory är en filosofi som försöker samla all mänsklig kunskap i en enda allomfattande teori. Evolution är inte bara något som sker i naturen bland växter och djur, det pågår också en evolution i förhållande till medvetandet. På en fysisk nivå har evolutionen utvecklats från atomer till molekyler till celler som bildar organ som vi människor består av. På samma sätt utvecklas vårt mänskliga medvetande. En väldigt enkel bild av denna utveckling är att vårt samhälle har utvecklas från ett traditionellt via ett modernt till ett postmodernt samhälle. Dessa tre olika synsätt bekämpar varandra, i USA kallas denna kamp för ”the Cultural War”.

En enkel uppdelning av människosynen i dessa tre synsätt är att i de traditionella paradigmet är människor antingen helgon eller syndare, i det moderna är människor vinnare eller förlorare och i det postmoderna är vi känsliga eller okänsliga.* Utifrån det postmoderna perspektivet är vi trötta på att lämna människor utanför. Vi vill inkludera alla, även syndare och förlorare. Och vi står inte ut med människor som har ett annat synsätt.

Stephen Harper tar i podden upp ett exempel med en före detta nazist som berättade att han och hans vänner bara ville slåss. De lokala vänsteraktivisterna var inte intresserade av detta så de åkte tio timmar till Chicago för att hitta vänsteraktivister de kunde slåss med. Det som fick den här mannen att ändra sig var när han möttes av vänlighet. Han kunde inte hantera det och vänligheten hjälpte honom att växa och nu har han skrivit en bok för att stödja nazister att bryta med sin hatideologi. (Här kan du se ett videoklipp på en före detta Klu Klux Klan-medlem i en liknande situation.)

Harper jämför detta med de konservativa i USA. Enligt hans analys går det inte att vrida klockan tillbaka. Vi kan inte återskapa samhället så som det såg ut på 1950-talet. Världen är mer komplex än så. Evolutionen går inte att stoppa. Harper tror att de konservativa har insett att samhället inte kan utvecklas bakåt, men att de inte vill ge upp utan att slåss. Salzman har en mer positiv syn och menar att ”the culture war” är något bra, något som driver på evolutionen. Ett exempel är att människor på sociala medier och internet uttrycker sig hatiskt och spyr galla på varandra, men att det är en utveckling i jämförelse med att puckla på varandra med svärd. Harper å sin sida menar att postmoderna människor inte gillar att slåss, men om det blir alltför provocerade är de beredda att ta till våld. Han undrar vad som kommer att hända när de postmoderna kommer till makten och oroar sig för en backlash mot de konservativa.

Jag tyckte om att lyssna på deras samtal. En möjlig lösning är att ta ett integralt perspektiv på konflikten mellan de olika perspektiven. Att se vad det finns för delar inom de olika perspektiven som är värda att bejaka och vilka delar som är destruktiva. Att möta människor där de är utan att försöka förändra dem mot sin vilja. På så sätt kanske vi kan hitta strategier som inte innebär att människor måste överge alla sina värderingar. Alternativet är kanske annars bara att förändra människor med våld och tvång, något som inte är långsiktigt hållbart.

För den som är nyfiken på mer om Integral Theory håller jag en workshop i slutet av oktober. Läs mer här.

*Detta är såklart en mycket grov förenkling och världen är mer komplex än så.

Det här inlägget postades i Integral Theory.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.