Hur vi fostras till aggressivitet

Bobo dollI min psykologikurs har jag läst om hur vi påverkas av människors beteende. Albert Bandura genomförde på 1960-talet forskning hur vi påverkas av aggressivt beteende. Han lät barn titta på en film där en vuxen slog och sparkade på en så kallad ”Bobo doll” – en stor docka som ställer sig upp om en slår omkull den. Efteråt fick barnen vara i ett rum med en sådan docka och en massa leksaker. 

Barnen inte bara härmade den vuxna genom att slå och sparka på dockan. De uttryckte aggressivitet även på andra sätt, bland annat genom att använda pistoler och andra tillhyggen. Här kan du se en kort film om Banduras forskning.

Senare forskning har visat att våldsamma videospel också ökar aggressiviteten hos utövarna. I en metaanalys av 136 vetenskapliga studier med över 130 000 deltagare visas ett klart mönster. Att bevittna våldsamma videospel:

  • ökar våldsamt beteende och
  • minskar empati och pro-socialt beteende

I actionfilmer kämpar de goda mot de onda. För att övervinna ondskan använder de goda krafterna alltid våld. Vi lär oss att uppskatta och njuta av när hjälten hämnas på skurkarna.

Om vi delar upp parter i en konflikt som onda och goda och samtidigt marineras i en kultur där våldsanvändning ses som ett effektivt verktyg, då är det inte så konstigt att vi ser våld som en lösning på olika problem.

 

Det här inlägget postades i Nonviolent Communication.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.