Att bidra och skapa rörelse

eggeby-gard-joachim-berggren-kommunikationJag har funderat på vad jag själv och andra runt omkring mig uppskattar med mig själv. Detta för att bringa klarhet i följande frågor:

 • Vad kan jag bidra med i världen?
 • Vad kan jag stå till tjänst med?
 • Vilka är mina gåvor?
 • Vad kan jag erbjuda så att livet blir rikare och härligare både för mig själv och människor jag är i kontakt med?

De här tankarna gör sig mer och mer påminda i mitt liv. Kanske är det en kombination av att jag samlat på mig alltmer kunskap och erfarenhet genom livet samtidigt som jag blir äldre. Tiden som jag kan dela med mig blir för var dag som går kortare och kortare. Det är inte så att tiden är knapp, jag räknar med att leva några decennier till, och samtidigt är tiden en av de faktorer som spelar in om jag vill bidra till andra.

När jag ser tillbaka på mitt liv ser jag några huvudspår.

Det första jag ser är behovet av att skapa. Jag har en förmåga att gå från tanke till handling ganska snabbt. Jag får en idé och ibland omsätter jag teori till praktik på ett effektivt sätt, utan att ställa upp så många listor med för- och nackdelar. Även om jag inte har en överblickbar plan och en färdig konsekvensanalys går det för det mesta ganska bra. Det är kul och spännande. Ibland är det egna projekt som mest handlar om mig själv och ibland är det projekt som även bidrar till många andra.

En annan sak är att jag gillar att laga mat. Och jag gör god mat! Jag älskar att dela med mig av mina kulinariska skapelser. Genom livet har jag funnit olika sammanhang att göra detta; i familjen, i kollektivhuset Cigarrlådan, på folkkök, på festivaler, i kurssammanhang. Det är riktigt tillfredsställande att få bidra och se andra njuta av något jag skapat, enskilda råvaror som jag sammanfogar till välsmakande kreationer. Underbart!

Ytterligare en sak jag ser är min passion av att lära mig. Jag har blivit allt mer öppen för att ta in ny kunskap, även kunskap som utmanar och ruckar på min världsbild och mina värderingar. Jag utvidgar mitt sinne mer och mer och är mer och numer villig att ta in andras värderingar och att kunna inta perspektiv som skiljer sig ifrån mina egna. En strategi i mitt lärande som blir allt tydligare är min vilja att dela med mig av det jag lärt mig. Om jag kan få andra att förstå något jag försöker greppa, ökar även min kunskap.

Den sista spaningen för den här gången hänger ihop med de tre föregående och handlar om ledarskap. Jag gillar att ta initiativ och att leda grupper. Jag läste någonstans för länge sedan att det är enklare att leda en välfungerande grupp än att vara deltagare i en dysfunktionell grupp. Att vara ledare handlar om att ta ansvar för hela gruppen och inte bara se till min egen roll. Ännu en sak jag insett är att grupper behöver ledarskap och att det är viktigt att vara medveten om detta. I så kallade ledarlösa grupper finns det så gott som alltid ett informellt ledarskap, men eftersom ingen är formell ledare finns det ingen som tar ansvar och det går heller inte att ifrågasätta ledarskapet, eftersom det ju inte finns. På så sätt kan någon eller några stycken styra en grupp, utan att ens kanske vara medvetna om det själva.

Jag vill kombinera dessa fyra områden i en inramning som omfattar de första frågorna i denna text, hur jag kan bidra och dela med mig av mina gåvor i ett sammanhang med andra människor.

Nu är jag nyfiken på hur många som skulle vara intresserade av att befinna sig i en eller flera grupper där vi tillsammans bland annat:

 • utforskar och lär oss hur vi kan vara en del av en värld där vi överbryggar motsättningar och polariseringar
 • tränar på att vara i kontakt med människor med andra värderingar och åsikter
 • är öppna för att se utvecklingspotentialen hos oss själva och är öppna för andras erfarenheter och slutsatser, även om de skiljer sig från våra egna
 • betraktar den plats vi själva befinner oss på med kärlek och acceptans samtidigt som vi vet att det finns ett utrymme att expandera våra förmågor

Min favoritstrategi för detta just nu är att mötas under vardagskvällar med:

 • mat
 • socialt umgänge
 • utbildning
 • teoribildning
 • praktiska övningar
 • upplevelsebaserat utforskande
 • erfarenhetsdelning
 • att lyssna på och bli hörd av andra

Detta under möjliga inramningar som:

 • Nonviolent Communication
 • Integral Theory
 • Mindfulness
 • Bokklubb
 • Musikcafé
 • etc…

Jag har nyligen fått nys på en lokal som ligger lite avsides, 15-20 minuters promenad från Tensta tunnelbanestation, med parkeringsmöjlighet där allt detta och mer därtill skulle kunna realiseras.

Du som på något sätt blir inspirerad av detta kontakta mig så fortsätter vi spåna:

joachim@jberggren.se
070-770 66 21 (mobil, Whatsapp, Signal, Telegram)
Facebook

Det här inlägget postades i Integral Theory, Nonviolent Communication.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.