Därför är Jimmie Åkesson min förebild

Därför-är-Jimmie-Åkesson-min-förebild-Joachim-Berggren-KommunikationHur förverkligar vi våra drömmar? Hur genomför vi våra affärsidéer? Hur bygger vi rörelser för att förändra samhället till något bättre? Jag tror Jimmie Åkesson har svaret på hur vi kan bygga strategier för att nå våra resultat.

Jag tror att Jimmie Åkesson har potentialen att vara en av Sveriges mest hatade män (efter att ha tjuvlyssnat på olika fikasamtal kan han kanske komma tvåa efter Ernst Kirchsteiger). Sverigedemokraterna bildas 1988 ur spillrorna av diverse högerextrema, nazistiska och främlingsfientliga grupperingar. Året innan Jimmie Åkesson gick med i partiet 1995 fick det knappt 14 000 röster i riksdagsvalet. Valet innan han blev partiordförande 2005 fick partiet drygt 76 000 röster. Förra årets riksdagsval fick partiet 1 135 000 röster. Partiet har under Jimmie Åkessons tid ökat sitt väljarstöd med drygt 8000 procent! Detta är ingenting mindre än en våt dröm för vilken rörelse, organisation eller företag som helst.

Jag har varit med i en mängd olika sammanhang – social aktiviströrelser, självhjälpsgrupper och företag – alla med behjärtansvärda mål för planeten och alla människors bästa. Det har milt sagt gått ganska trögt med tillväxten och inte ens i de vildaste fantasier har vi kunnat drömma om ens en tiondel av den framgång Sverigedemokraterna har haft.

Hur kan det bli såhär? Jag menar, i de sammanhang jag varit med har byggt på värderingar ”alla” borde gilla: rättvisa, alla människors lika värde, en schysst behandling av djur, en hållbar miljö och så vidare. Om vi ser på historien och utvecklingen är det här värderingar som har framtiden för sig. Dessa värderingars inneboende potential har de kvaliteter att vi borde kunna luta oss tillbaka medan vi betraktar hur allt fler människor omfamnar dessa idéer. Detta är också vad som verkar hända, men i en takt som är lägre än den skulle kunna ha.

Jimmie Åkessons parti bygger tvärtom på en värdekonservativ dröm om en återgång till ett samhälle vars tid har passerat. Vi kommer aldrig kunna återupprätta Sverigedemokraternas drömsamhälle. 1950-talet kommer aldrig komma tillbaka. Utvecklingen går obönhörligt vidare. I det värsta scenariot kanske Sverige med våld under en begränsad tid återgå till något slags folkhemsidyll. Men den dynamiska evolution som ständigt pågår i världen kommer till slut ändå dra med sig Sverige in i en framtid som bygger på mångfald av allehanda slag. Sverigedemokraterna och andra högerpopulistiska partier försöker kontrollera samhällsutvecklingen och det kan bli riktigt farligt på kort sikt (några år eller några decennier).

Utan någon grundlig eller vetenskaplig analys har jag hittat några redskap i Jimmie Åkessons verktygslåda som vi som vill något annat också kan ha nytta av:

– Skit i vad andra tycker och tänker om dig. Jimmie hade aldrig lyckats om han försökt att få alla att tycka om honom. – Du kommer aldrig att bli älskad av alla. Om du vill göra något av vikt kommer det alltid finnas människor som hatar det du gör. Är något värt att göras, skaffa dig supporters som gillar det du gör och ödsla inte energi på dem som försöker motarbeta dig. Om du lyssnar för mycket på vad andra tycker och tänker om dig blir du bara förbannad eller deprimerad.
– Var uthållig. Med snart 25 år inom samma parti, omgiven av massor med knäppgökar är nog uthållighet ett av Jimmies starkaste karaktärsdrag. – Om du vill förverkliga något behöver du sätta dig över hjärnans tendens att vilja ha omedelbar tillfredsställelse. Du behöver ständigt röra dig utanför din bekvämlighetszon om du vill åstadkomma något på sikt. Att kunna stå ut oavsett omständigheterna gör att du ständigt kommer närmare ditt mål.
– Var inte känslostyrd. Inom det här området kanske Jimmie inte lyckas till 100 procent, men i de flesta sammanhang jag sett honom har han lyckats vara saklig oavsett motståndarnas argumentationsteknik. – Träna dig på att inte reagera oavsett vad andra säger. Sätt upp din egen agenda och var proaktiv genom att agera istället för att reagera. Annars blir du lättmanipulerad och andra kan styra dig bort från det du vill åstadkomma.

Tipsa mig gärna om du ser andra strategier Jimmie Åkesson använder sig av som har potential att vara till nytta även för andra.

Vill du höra mig utveckla dessa tankar lite mer är du välkommen till en föreläsning i juni.

Det här inlägget postades i Nonviolent Communication.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.