Hantera konflikter

Hantera-Konflikter-Joachim-Berggren-KommunikationInför årets ”European NVC Summerfestival” fick jag ansvaret att organisera konflikthanteringsgruppen. Som ett genrep inför denna uppgift såg jag till att organisera en konflikthanteringsgrupp även på den svenska NVC-festivalen som jag arrangerade på Tollare Folkhögskola.

En fråga som jag skulle kunna ställa mig är om det har varit värt besväret? Mitt svar blir ett entydigt ”Absolut!” Om du som läser det här antingen organiserar eller funderar på att organisera ett större event är mitt råd att se till att det finns en grupp som är redo att ta på sig ansvaret att hantera eventuella konflikter. Som organisatör av större samlingar av människor har du fullt upp med att hålla i olika trådar. Att då få en konflikt på halsen kan vara alltför överväldigande.

Under de två festivalerna uppkom det incidenter som hela konflikthanteringsgruppen eller enskilda medlemmar tog hand om. Det var en väldigt skön avlastning dels att få (som organisatör av den svenska NVC-festivalen) och att ge (till organisatören av den europeiska NVC-festivalen).

Här följer några tips och lärdomar som kan vara bra att ha i åtanke om du planerar att sätta ihop ett eget konflikthanteringsteam:

  • Var transparent, låt deltagarna få reda på hur teamet har bildats
  • Ha teamet klart från början, om du organiserar en grupp som ska träffas mycket under en längre tid kan det kanske vara värt besväret att forma teamet genom att involvera hela gruppen
  • Ge teamet mandat att hantera meningsskiljaktigheter, om parterna i en konflikt inte kommer överens kanske det behövs fattas beslut som inte alla är nöjda med
  • Beskriv stegen i en skriftlig konflikthanteringsprocess, uppmuntra deltagarna att ta eget ansvar och använd så få resurser som möjligt beroende på konfliktnivå
  • Be deltagarna godkänna riktlinjer för deltagande, bra att hänvisa till i händelse av konflikt

Till slut: odla en syn på konflikter som en möjlighet att växa och utvecklas. Vi kan se på konflikter som situationer där två eller flera parter inte får sina behov tillgodosedda utifrån sina specifika strategier. Utifrån denna syn är vi med om många konflikter i vårt liv. I de flesta konflikter har vi en möjlighet att vara proaktiva försöka tillgodose så många behov som möjligt, inte bara våra egna.

______________________________________________________________

Här kan du läsa om hur du kan ta ansvar för dina bedömningar, en god färdighet vid konflikter.

Det här inlägget postades i Nonviolent Communication.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.