Human Jukebox

Human_Jukebox_Joachim_Berggren_KommunikationEfter mitt stora äventyr i Europa (läs mer här) har livet börjat återgå i mer vardagliga vanor med bland annat jobb och olika NVC-aktiviteter. Tankarna går redan till nästa äventyr då jag planerar att gå hela vägen från Stockholm ner till Santiago de Compostela i Spanien. En idé är att detta ska ske 2022. Jag har massor av tankar kring detta projekt och i detta blogginlägg ska jag bara skriva om en av dessa idéer.

Innan jag gav mig ut i Europa denna sommar lyssnade jag på en bok som heter Peak som utgår från K. Anders Ericsson’s forskning. Han ligger bland annat bakom xxx att det behövs 10 000 timmar för att bli expert inom ett område. Detta är en förenkling av hans forskning, men det är ett annat blogginlägg.

Ett av budskapen i boken är att vi människor har en i princip obegränsad förmåga att utvecklas och lära oss saker inom de områden vi väljer att fokusera vår tid på. En av huvudteserna är att talang är överskattat; det är fokuserad träning över tid som leder till mästerskap inom olika discipliner.

Inspirerad av denna bok började jag att lära mig sångtexter utantill under min vandring längs pilgrimsleden. Jag har blandat genre helt vilt; det är allt ifrån ”Jag vill dö” av KSMB via ”Du gamla du fria” till ”Knock on wood” med Amii Stewart. Till dags dato har jag lärt mig drygt 60 sångtexter och planen är att lära mig några nya varje vecka.

Hand i hand med detta projekt vill jag också bli bättre på att spela gitarr och att lära mig ackorden till alla låtar. Jag fick tipset av en arbetskamrat att träna på tremolo, att ”plocka” de tre nedersta stängarna med pek-, lång- och ringfingret. Gör jag det tillräckligt länge kommer det till sist sätta sig i mitt muskelminne. Detta tillsammans med andra tekniker kommer att utveckla mitt gitarrspelande istället för att jag bara sitter och spelar de vanliga ackorden om och om igen.

Slår jag ihop bägge projekten – lära mig sångtexter och bli en bättre gitarrspelare – får jag ytterligare ett projekt som jag kallar ”The Human Jukebox”. Om några år kommer jag att kunna sjunga och spela hundratals låtar utantill och det skulle kunna bli en del av min försörjning: Att vandra genom Europa och spela längs vägen.

Det här blogginlägget handlar egentligen varken om att vandra i Europa eller om musik. Jag skulle vilja inspirera dig till att ta dina behov och dina drömmar på allvar. Sätt upp mål och utveckla färdigheter som hjälper dig att ta steg närmare mot ditt mål. Gör något varje dag som tar dig en liten bit närmare mot det du vill göra i livet.

Det här inlägget postades i Nonviolent Communication.

2 Responses to Human Jukebox

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.