Prestera mera!

Prestera-Mera-Joachim-Berggren-KommunikationEfter att ha deltagit i ett skidlopp idag går mina tankar till integritet, målsättning och prestation (om du vill läsa om loppet kan du göra det här, skrivet på engelska, men med ett videoklipp på svenska). Jag har inte funderat så mycket på definitionen av de tre ovanstående orden, men spontant tänker jag mig så här:

Integritet: att mina handlingar sker i samklang med mina värderingar, även om det skulle innebära en nackdel för mig.
Målsättning: att nå ett önskat resultat genom att genomföra olika uppgifter och handlingar.
Prestation: att uppnå ett resultat som inte skulle ha skett utan ansträngning.

Jag märker att delar av mig har bedömningar kring prestation, att det är något fel. Vi ska inte vara så prestationsinriktade, vi ska var lite mer softa och gå på känsla. Samtidigt märker jag att många av de målsättningar jag sätter upp i mitt liv handlar om att prestera. Om jag vill åstadkomma något mer än det jag gjorde igår och inte bara slumpmässigt förändra något i mitt liv behöver jag sätta upp mål för mig själv. Många av dessa mål handlar om att prestera, att göra något för att uppnå en målsättning som inte skulle inträffa om jag inte ansträngde mig. Vill jag samtidigt leva ett liv med integritet behöver jag matcha mina värderingar med mina målsättningar och leverera resultat (prestera) inför mig själv. Jag behöver skapa tillit inför mig själv att jag genomför det jag lovat att göra, även om jag ibland inte lyckas med att uppnå mina målsättningar.

Jag tror att ett steg för mig att genomföra det jag vill i livet är att återta och omvärdera ordet prestation. Om jag fortsätter att förknippa prestation med något negativt kommer jag att omedvetet sabotera för mig själv och inte uppnå så många mål som jag vill. Därför: Prestera mera!

Det här inlägget postades i Nonviolent Communication.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.