Tillit – ”The Needs’ Year” (vecka 11)

11 Tillit The Needs Year Joachim Berggren Kommunikation”Vi kommer att ersätta skadorna!” Orden kom ur mig utan en sekunds eftertanke. Jag var en av organisatörerna på förra årets europeiska NVC sommarfestival och några av barnen hade gått bärsärkagång. En fåtölj var förstörd. Biljardbordet var trasigt. Det var kaos! Föreståndaren för konferensanläggningen var mycket upprörd och sa att det uppstått skador för 40.000 kr. 

När jag uttalade orden hade jag ingen aning om de andra deltagarna skulle backa upp mig eller inte. Just då spelade det ingen roll om jag skulle behöva stå för hela beloppet själv eller inte. Mitt samarbete med personalen på kursanläggningen hade gått utmärkt under hela festivalplaneringen. De hade sagt ja till i princip alla våra önskemål och det hade varit väldigt lätt att samarbeta. När jag lovade att betala handlade det om tillit. Tillit inför mig själv, för organisationsteamet bakom festivalen och för den europeiska NVC-gemenskapen i stort.

Senare i samtal med deltagarna var alla villiga att bidra. När räkningen kom några veckor senare var beloppet bara en bråkdel av det föreståndaren sagt i sitt upprörda tillstånd. Skadorna täcktes av pengarna som fanns kvar i festivalkassan. (Det lustiga var att en stor del av beloppet handlade om elektronisk support, för felaktigt handhavande av utrustning förorsakat av de vuxna deltagarna.)

Upplevelsen av tillit

Tillit är verkligen ett av de behov jag upplever allra tydligast inom mig. När tillit är tillgodosett har jag så mycket enklare att relatera till andra. Det finns en lätthet i kroppen. Jag kan släppa kontrollen och lita på att uppgifter blir utförda. Och tvärtom, när mitt behov av tillit inte är tillgodosett märker jag att det dyker upp mängder av bedömningar. Andra tar på sig ansvar eller säger att de ska genomföra något och jag “vet” att det inte kommer hända. Jag blir misstänksam och min tendens att ta över ansvaret själv ökar. Eller så kontrar jag med att släppa på mina egna ansvarsområden. Det är ett väldigt oskönt ställe att vara på.

Så tillit handlar inte bara om min relation till andra. Minst lika mycket handlar det om relationen till mig själv. Om jag sätter upp mål och åtaganden med mig själv behöver jag hedra dem. Antingen genom att genomföra dem eller att göra en medveten omförhandling med mig själv. Annars slutar jag att lita på mig själv. När jag inte har tillit för mig själv och inte infriar mina egna mål riskerar det också att spilla över på andra. Om jag sviker mig själv gång på gång blir det också lättare att inte leva upp till överenskommelser med andra.

Bedömningar och sårbarhet

När det handlar om NVC är tillit en av hörnpelarna. Vi delar saker med varandra i empatisamtal, i rollspel, på kurser och i olika praktiska övningar. För att kunna vara sårbara behöver vi uppleva tillit. Om vi vill utvecklas på riktigt behöver vi vara ärliga med våra tankar och våra bedömningar. Vi behöver kunna skapa och hålla ett utrymme där vi accepterar våra mörka, svaga och fula sidor. Vi behöver både kunna bidra med och ta emot tillit om vi ska kunna göra detta arbete tillsammans.

Att bygga tillit

Om vi vill bygga tillit tillsammans med andra kan vi inte bara utgå från oss själva eller den kulturella kontext vi har vuxit upp i. Jag tror att vi behöver anpassa oss till andra utan att ge upp oss själva. I vissa kulturer är det till exempel väldigt viktigt att hålla tiden. I andra kulturer är det viktigare att låta relationer och möten ta tid, oavsett om det går ut över en bestämd mötestid eller inte. Att bygga tillit ser inte likadant ut i dessa olika scenarier.

Ett bra sätt att öka din tillit är att sätta och hålla överenskommelser med dig själv. Om du märker att du bryter dina egna överenskommelser gång på gång, behöver du sätta upp mindre mål. När du klarar att genomföra dina mål, kan du sakta öka på dem och se till att hålla dem. Försök att inte lova mer än du kan hålla och håll det du lovar.

Gör samma sak med andra. Lova inte saker utifrån ett perfekt scenario. Utgå från att något inte kommer gå som planerat. Att hellre lova lite mindre och överraska andra med att leverera lite mer oavsett om det handlar om att komma i tid, praktisk hjälp eller att bidra med empati.

När upplever du tillit tillsammans med andra?


Detta blogginlägg publicerades ursprungligen på Empathic Way Europe’s hemsida med rubriken: Trust – The Needs’ Year (Week 11).

En gång i veckan pratar jag med en NVC-tränare om behov. Anmäl dig till nyhetsbrevet så får du en länk till nästa Zoom-samtal. Denna vecka hade jag ett samtal med Nic Burnand om behovet av tillit. Om vill du ta del av inspelade samtal kan du bli en premium-prenumerantLäs mer här.

 

Det här inlägget postades i Nonviolent Communication, The Needs' Year.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.