Harmoni – ”The Needs’ Year” (vecka 12)

12 Harmoni The Needs Year Joachim Berggren Kommunikation

En association som dyker upp inom mig när jag tänker på behovet av harmoni är en buddhistisk munk som sitter i stilla meditation uppe i ett bergskloster. Vinden blåser, allting är stilla, alla rörelser är långsamma. Livet verkar enkelt, lugnt och förutsägbart.

Bristande harmoni

Kontrasten till denna bild är mitt första dygn i Polen under en resa i mars. Efter bussresan från flygplatsen hör vi rösten i högtalaren meddela att tåget är inställt. Trafiken beräknas stå stilla i minst två timmar. Medresenärer uttalar osande eder som till och med jag förstår, och alla skyndar till stationshuset. Människor försöker få tag på taxibilar och hitta resesällskap för att dela på kostnaden. En äldre polsk man undrar hur vi kan tänka oss att dela bil med ett par ryssar. Vi beger oss till andra sidan av tågspåren och blir så småningom upplockade av en taxi.

Nästa dag skriver jag några texter kopplade till ett par NVC-projekt. Jag går ut för en löprunda och efter duschen går vi till en restaurang och äter lunch. Jag kommer hem lite försenad till ett Zoom-möte inför årsmötet för den svenska NVC-föreningen. Internetkopplingen är svajig och jag får istället använda min mobil och roamingen istället för wifi:et. Till en början får jag inte igång ljudet och på grund av allt detta missar jag nästan halva mötet.

Direkt efter mötet skyndar vi iväg till bussen för att bege oss in till stan för att möta en NVC-kollega och hennes partner på en mexikansk restaurang. Vi äter och dricker gott och diskuterar kriget i Ukraina, gemensamma NVC-bekanta och evolutionen av våra gemensamma livsomständigheter. Strax före midnatt somnar jag innan det är dags för ännu en dag.

Att finna harmoni i en turbulent värld

Hur kan jag tillgodose mitt behov av harmoni under sådana omständigheter? Jag tror att min inre bild av harmoni – som jag beskrev i inledningen av denna blogpost – begränsar min syn och motverkar min förmåga att tillgodose detta behov. Liksom alla andra behov finns det otaliga sätt att tillgodose behovet av harmoni. När jag har bilder av buddhistiska munkar, kloster och bergstoppar i huvudet tror jag att jag kommer uppleva harmoni mer sällan än jag har möjlighet till.

Ingredienser

Ingredienser för att uppleva harmoni kan såklart vara tystnad, stillhet, en oavbruten tidsrymd och avsaknad av stress. Men beroende på tycke och smak kan harmoni även inbegripa ljud och rörelse, intensiva samtal och en dynamisk miljö. Olika människor kommer uppleva harmoni i ofantligt skiftande situationer. En meditationsretreat kan vara väldigt avkopplande för en viss person. Någon annan – eller till och med samma person i ett annat sinnestillstånd – kommer uppleva en retreat som oerhört stressande.

På detta sätt ser jag paralleller till behovet av vila som jag skrivit om tidigare i “the Needs’ Year”. Min upplevelse av harmoni är inte tillgodosett av ett statiskt tillstånd. Det är kopplat till min nuvarande inre upplevelse i kombination med de aktuella yttre omständigheterna. De interna och externa omständigheter där jag kan uppleva harmoni är oräkneliga. Oavsett hur jag vill tillgodose behovet av harmoni i mitt liv tror jag att det är en god idé att vara uppmärksam och öppen för alternativa strategier än mina vanemässiga favoritsätt.

Harmoni kontra ärlighet

Något annat som slår mig när jag reflekterar över behovet av harmoni är hur ofta jag försökt tillgodose behovet på bekostnad av andra behov. Många gånger har jag valt harmoni framför att stå upp för mig själv och behov som integritet, autonomi och ärlighet. När jag stått upp för mig själv har jag ofta hamnat i opposition till andra. Jag har tänkt att andra människor betraktat mig som knepig eller besvärlig. Jag har varit rädd för att inte bli älskad och omtyckt. Jag har då valt bort integritet, autonomi och ärlighet till förmån för harmoni.

Det har många gånger fungerat. Inga motsättningar eller konflikter i relation till andra har uppstått i stunden. Men inom mig har jag ofta i dessa stunder upplevt allt annat än harmoni. Och i det långa loppet har dessa relationer inte utvecklats så harmoniskt som jag hoppats. På detta sätt ser jag också en koppling till balans. Hur jag kan se till att jag får alla mina behov tillgodosedda utan att ständigt försumma vissa behov.

Hur tillgodoser du ditt behov av harmoni?


Detta blogginlägg publicerades ursprungligen på Empathic Way Europe’s hemsida med rubriken: Harmony – The Needs’ Year (Week 12).

En gång i veckan pratar jag med en NVC-tränare om behov. Anmäl dig till nyhetsbrevet så får du en länk till nästa Zoom-samtal. Denna vecka hade jag ett samtal med Gobi Zilberman om behovet av harmoni. Om vill du ta del av inspelade samtal kan du bli en premium-prenumerantLäs mer här.

 

Det här inlägget postades i Nonviolent Communication, The Needs' Year.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.