Trygghet – ”The Needs’ Year” (vecka 9)

9 Trygghet The Needs Year Joachim Berggren KommunikationJag skriver detta blogginlägg måndag 28 februari. Jag sitter i mitt vardagsrum i min lägenhet i Tensta, Stockholms norra förorter. Mittemot mig sitter Magda och skriver något på sin dator. Utanför fönstret skiner solen. Det är några plusgrader och fläckar av snö ligger fortfarande kvar på marken. Tidigare idag gick jag på en promenad med en NVC-vän som jobbar i närheten. Jag funderar på när jag ska bege mig ut och springa.

Trots att jag lever i en av Sveriges mest utsatta förorter – under de senaste åren är det många som skjutits till döds i konflikter mellan kriminella gäng – känner jag mig trygg. Jag kan röra mig ute under dygnets alla timmar. Jag kan gå och handla och dricka en kopp kaffe på ett lokalt café.

Att uppleva trygghet

I allmänhet upplever jag att mitt behov av trygghet är tillgodosett i min vardag. Som svensk medborgare är jag skyddad av vårt välfärdssystem. Om jag blir arbetslös eller sjuk kommer jag troligtvis få de mest grundläggande behoven tillgodosedda. Det finns vissa som faller mellan maskorna i det sociala skyddsnätet, men de flesta får stöd och hjälp under svåra livsomständigheter.

När jag sitter och reflekterar över behovet av trygghet är det femte dagen av Rysslands pågående invasion av Ukraina. Medan jag skriver detta blogginlägg upptäcker jag att trygghet är något jag mer eller mindre tar för givet. Samtidigt förstår jag att det i många delar av världen (även här i Sverige) är något som inte alls är lika självklart.

Effekten av stress

I Maslows behovstrappa återfinns behovet av trygghet och dess olika delar precis ovanför våra mest grundläggande överlevnadsbehov. När vi inte är trygga utsätts våra kroppar för en negativ påverkan i form av stress. Stress är en i grunden positiv egenskap. Vi försätts i beredskapsläge och kan snabbt reagera, anpassa vårt beteende och klara av olika utmaningar. Men om vi inte får någon vila och återhämtning kommer stressen att försämra vår prestationsförmåga.

Långvarig stress resulterar i många olika slags kroppsliga besvär som sömnstörningar, sämre immunförsvar, huvudvärk och hjärtklappning. Det kan också leda till olika former av hjärt- och kärlsjukdomar och psykisk ohälsa.

Valfrihet och livsomständigheter

Att skapa förutsättningar för att tillgodose vårt behov av trygghet är av yttersta vikt för vårt välbefinnande. Och som jag inledningsvis skrev handlar det inte bara om våra egna val, utan påverkas i stor grad av de livsomständigheter vi befinner oss i. Beroende på var vi bor i världen har vi olika möjligheter att påverka de yttre omständigheterna. Då är det troligtvis lättare – men potentiellt också väldigt utmanande – att påverka vårt inre.

När jag tänker på trygghet dyker det upp tre former: fysisk, emotionell och finansiell trygghet. Dessa kan i varierande grad tillgodoses av yttre eller inre faktorer. Att påverka de yttre omständigheterna kan till exempel vara att byta bostadsområde eller till och med vilket land vi bor i, byta arbetsplats eller byta umgänge.

Inre trygghet

Att påverka de inre omständigheterna kan jag göra nästan var jag än befinner mig. Min fysiska trygghet kan jag till exempel påverka genom träning, vad jag väljer att äta och att få tillräckligt med sömn. Även var och hur jag väljer att röra mig påverkar min fysiska trygghet.

För mig har NVC varit ett utmärkt sätt att påverka min mentala trygghet. Grundläggande färdigheter i NVC – som att skilja mellan orsak och verkan samt nyckelskillnader som tankar kontra känslor – är till stor hjälp för att hantera olika reaktioner inom mig.

Att påverka min finansiella trygghet på ett inre plan kan vara att förändra min syn på pengar. Själv har jag gått från en syn på pengar som roten till girighet och förtryck till en form av energi som kan hjälpa mig och andra att tillgodose behov.

Hur tillgodoser du ditt behov av trygghet. Finns det aspekter i ditt liv som jag inte tagit upp?


Detta blogginlägg publicerades ursprungligen på Empathic Way Europe’s hemsida med rubriken: Safety – The Needs’ Year (Week 9)

En gång i veckan pratar jag med en NVC-tränare om behov. Anmäl dig till nyhetsbrevet så får du en länk till nästa Zoom-samtal. Denna vecka hade jag ett samtal med Ivana Horáková om behovet av trygghet. Om vill du ta del av inspelade samtal kan du bli en premium-prenumerantLäs mer här.

Det här inlägget postades i Nonviolent Communication, The Needs' Year.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.