Vems ansvar är det?

Ansvar-Joachim-Berggren-KommunikationKrasch! Plötsligt hade jag backat in i bilen bakom mig. Jag tror knappt att jag hann känna någon skuld innan tankarna for iväg till att skylla händelsen på någon annan. Det var ju inte mitt fel! Jag förlitade mig på extern information från andra. Jag stod utan skuld! Blandade känslor av skam, rädsla och ilska for igenom mig.

Det hela inträffade när jag skulle hjälpa en vän att köra ut hens bil som stod inklämd mellan två andra bilar. Jag bad om hjälp av några i sällskapet att måtta med händerna. När jag backade in i bilen stod personen som skulle hjälpa mig att hålla koll på bakändan med händerna 30 centimeter ifrån varandra. Personen berättade senare att hen varit disträ och ofokuserad.

Denna händelse ledde mig till tankar om ansvar. Vems ansvar var det att jag körde in i bilen? Var det mitt ansvar? Eller var det personen som skulle hjälpa mig som var ansvarig? Kanske var det bilens ägare som själv inte ville köra ut bilen? Ansvaret kanske hörde hemma hos de bilförare som ställt sig så nära att det var svårt att ta sig ut?

Jag gillar att ta ansvar. Eller rättare sagt så gillar jag idén om att jag är ansvarig för mina handlingar. Att jag alltid är fri att välja vad jag gör och vad jag inte gör. Ibland kanske jag inte gillar konsekvenserna av de val jag har att välja mellan, men det är alltid jag som väljer att göra det jag gör. Även om någon annan tvingar mig så väljer jag det jag gör. Det finns människor som blir tvingade att göra saker men som vägrar. Alltså, vi väljer alltid vad vi gör.

När jag inte tar ansvar skyller jag på yttre omständigheter, på någon annan eller på situationen i sig. Det är när människor inte tar ansvar för sina handlingar som vi ser massor av elände i världen som krig, folkmord, svält och klimatförändringar. Så jag vill uppmuntra oss alla att ta ett personligt ansvar för våra handlingar. Jag tror att om vi alltid tar ett personligt ansvar för vad vi gör skulle världen se betydligt annorlunda ut.

Och ändå… så märker jag hur svårt jag har att ta ansvar för att det var jag som körde in i bilen bakom mig.

______________________________________________________________
Här kan du läsa ett annat blogginlägg om hur mycket ansvar vi egentligen har.

Det här inlägget postades i Nonviolent Communication.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.