NVC-festival i Stockholm i sommar

14-17 juni 2018 kommer jag att arrangera en NVC*-festival på Tollare folkhögskola strax utanför Stockholm. Att delta på en NVC-festival är en möjlighet att träffa andra som är intresserade av NVC, lära dig mer, praktisera och samarbeta med andra utan dominans eller underkastelse.

Läs mer

Publicerat i Nonviolent Communication, Nyheter | Lämna en kommentar

Från Hökarängen till Slottet

Slottet the CastleEn era är till ända. Efter fyra år blir december sista månaden jag har mina kurser och föreläsningar på Tegelscenen i Hökarängen. Från och med 1 februari kommer jag att hålla till i Slottet, the Castle, ett co-working space i Gamla Stan mitt emot det kungliga slottet.

Läs mer

Publicerat i Blogg, Integral Theory, Nonviolent Communication, Nyheter | Lämna en kommentar

Rutin eller passion?

Vårt 80-talFör ett par veckor sedan såg jag en dokumentär om hur det var att växa upp som barn i Christiania, den danska fristaden i Köpenhamn. Ett av de vuxna barnen sa att det var en lekplats för vuxna, som inte alltid var så bra för barn att växa upp i. Flera av de vuxna barnen vittnade om vuxna som höga eller fulla försummade sina barn, om övergrepp och våld.

Läs mer

Publicerat i Nonviolent Communication | Lämna en kommentar

Man, ta ansvar

Efter #metoo har jag funderat en hel del på min roll som man, se till exempel detta inlägg. Under ett samtal med en person där vi pratade om hur vi betraktar vår omvärld kom jag in på ämnet igen. Jag tänker på alla kvinnor som bär på minnen och erfarenhet av övergrepp och kränkningar och som nu går ut offentligt och delar med sig av vad de varit med om.

Läs mer

Publicerat i Blogg, Nonviolent Communication | Lämna en kommentar

Den empatiska hämnden

Häromdagen såg jag The Killing of a Sacred Deer med mina barn. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga; om jag kan rekommendera dig som läser detta blogginlägg att se filmen eller inte. En sak är dock säker, det är ingen film du går på date med.

Läs mer

Publicerat i Blogg, Recension | Lämna en kommentar

Bejaka din svartsjuka

DansJag har så länge jag kan minnas betraktat svartsjuka som något fult. Det är något småsint över det hela. Att försöka äga och kontrollera en annan människa. Jag har nog också tänkt att svartsjuka vittnar om dålig självkänsla. Jag har sett mig som lite bättre än de runt omkring mig som känt mer svartsjuka än jag. Läs mer

Publicerat i Blogg, Nonviolent Communication | Lämna en kommentar

Mindfulness är en skitsak

MindfulnessDe senaste veckorna har jag haft väldigt många saker på gång: studier, arbete, kurser, olika projekt, möten med människor, bio med barnen… Min att göra lista bara växte och jag sköt upp uppgifter hela tiden.

Läs mer

Publicerat i Nonviolent Communication | Lämna en kommentar

Bo Hejlskov och lågaffektivt bemötande

Lågaffektivt bemötandeI onsdags var jag på en heldagsutbildning med Bo Hejlskov om lågaffektivt bemötande. Utbildningen riktade sig till personal inom vård, omsorg och skola och handlade om att möta och samarbeta med människor som har problemskapande beteende. Frågan är då vad som kännetecknar ett problemskapande beteende? Hejlskovs enkla svar är att det är när någon tycker att det är ett problem. Han skojade också om (fast inte bara skoj) att ha kurs för brukare/klienter/patienter som upplever beteendeproblem hos sin personal. Läs mer

Publicerat i Konfliktlösning | Lämna en kommentar

Jag lyssnar

De senaste dagarna har hashtaggen #metoo spritt sig viralt över världen. Jag har diskuterat frågan med många vänner de senaste dagarna, både kvinnor och män. En av frågorna jag ställt mig är vad jag som man kan göra. En sak jag bestämt mig för att inte göra är att gå ut offentligt och berätta om situationer där jag behandlat kvinnor respektlöst. Läs mer

Publicerat i Nonviolent Communication | Lämna en kommentar

Min fantasi är min värsta fiende

Jag fick ett meddelande från min chef på Messenger idag. Det löd ”vad gör du där Joachim?” med en tveksam emoji 😐. Han hade även bifogat en länk från Youtube. Jag klickade på länken men det dök inte upp någon film så jag skrev tillbaka och frågade vad det hela handlade om. Efter det började mitt huvud snurra. Jag menar, jag har gjort en hel del saker i mitt liv och vissa kanske inte lämpar sig på film. Läs mer

Publicerat i Nonviolent Communication | Lämna en kommentar